Lisas äppelkaka

En fantastiskt god kaka med äppel- och mandelmassefyllning.

Ingredienser:
Botten:
150 g smör
drygt 3 ½ dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 äpplen

Garnering:
Mandelspån

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Hacka ihop smör, mjöl och socker så att du får en smulig massa. Blanda i ägget, rör snabbt ihop till en deg. Dela i två lika stora bitar och tryck ut en del i en form med löstagbar botten (22 cm i diameter). Låt stå kallt i 30 minuter. Lägg även in den andra deghälften i kylen.

Smält smör och riv mandelmassan. Blanda ner mandelmassa, ägg, socker och limesaft i smöret. Sjud blandningen under omrörning tills dess att den tjocknar.

Tag ut degen, kavla ut den och skär i remsor.

Skiva äpplena. Lägg dem fint i formen och häll över smör- och mandelmasseblandningen. Läg degremsorna ovanpå och strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan få färg men om kanterna riskerar att brännas vid - tryck lätt fast remsor av aluminiumfolie på kanterna.

Låt kakan kallna och servera med vispgrädde.






 

För fler smaskiga kakrecept besök Lilla Café Eko.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0