Veckomeny v.8

Underlätta vardagen och få mer tid över genom att veckoplanera middagarna. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.

Måndag

UGNSOMELETT MED SVAMPSTUVNING (recept från ICA)

Ingredienser
1 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
4 ägg
salt 
nymalen svartpeppar 

Stuvning
1 l kantareller 
smör till stekning
1 tsk salt
1-2 krm peppar
3 dl mellangrädde
maizena (majsstärkelse)

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning. Blanda med resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt svalna. Vispa sönder äggen och tillsätt mjölk, salt och vitpeppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ansa svampen och skär den ev i mindre bitar. Smörstek svampen tills den är genomstekt. Salta och svartpeppra. Späd med grädde och red med maizena till önskad konsistens.  Fördela stuvningen över omeletten. Garnera med persilja eller annat grönt.

Servera med sallad och grovt bröd.


Tisdag

PASTA CARBONARA  (recept från Tasteline)

Ingredienser
200 g tärnad bacon
120 g riven parmesanost
2 tsk olivolja
spagetti för 4 personer
nymalen svartpeppar
4 aggulor

Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Hetta upp 1 tsk olivolja i en stekpanna. Salta och tillsätt resten av olivoljan i det kokande pastavattnet. Koka pastan al dente.
Medan pastan kokar knapersteker du bacon i strimlor. Rör samman äggulorna med den rivna parmesanosten i en stor serveringsskål. Krydda med lite salt och svartpeppar.
När pastan kokat klart silar du av vattnet och blandar pastan med ägg- och ostblandningen. Häll av fettet från baconstrimlorna och häll ner i pastan. Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig. Smaken blir en aning rundare med en skvätt grädde, men det är inte nödvändigt.
Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på

Onsdag

GRILLAD FISK MED AVOCADOSÅS (recept från Tasteline)

Ingredienser
600 gram vit fisk
2 avokado
1 burk röd stenbitsrom
½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ dl hackad dill
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Finhacka avokadon, blanda med crème fraiche och majonnäs. Tillsätt hackad dill, gräslök och stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
Stek fiskfiléerna i en klick smör, eller grilla i grillpanna om du använder en fast fisksort. Servera fisken med avokadoröran, bulgur och en sallad.

Torsdag

BAKAD POTATIS MED TONFISKRÖRA (eget recept)

Ingredienser
4 stora bakpotatisar
lite smör
2 burkar tonfisk i olja
3 dl gräddfil
1 rödlök
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skölj och borsta potatisarna, torka med hushållspapper. Skär ett kors i varje potatis, baka i 200° i ugn i ca 1 timme, känn efter med potatissticka om de är mjuka.
Finhacka rödlöken. Häll av oljan från tonfisken, finfördela och blanda med löken. Finhacka paprikan och blanda med tonfisken.Tillsätt gräddil och tomatpuré, rör ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Kläm potatisarna så att det blir en öppning, klicka i lite smör och salta. Lägg på tonfiskröran

Fredag

FETAOSTGRATINERAD KYCKLING (recept från Metro)

Ingredienser
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
8 dl turkisk yoghurt

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Skala och pressa vitlöken. Blanda med soja, matolja, salt och peppar. Lägg kyckling och marinad i en plastpåse. Marinera minst 2 timmar i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 º, Ta ut filéerna ur plastpåsen och lägg i en ugnsform. Häll över marinaden. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Mosa fetaosten med crème fraiche. Ta ut kycklingen och bred på ostblandningen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med grönsallad och tomater.

Lördag

LAX MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER (recept från Expressen)

Ingedienser
800 g laxfilé (skinn- och benfri)
100 g fetaost (max 10 % fett)
2 dl naturell lättyoghurt (0,5 % fett)
1½ tsk rosmarin
1½ tsk mineralsalt
1 tsk vitpeppar

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)

Gör så här
Värm ugnen till 225º. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt och rosmarin.
Bred röran på laxen som saltats och pepprats.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. När det gått 10 minuter av tiden, lägg in laxen vid sidan av grönsakerna.


Söndag

KÖTTGRYTA  (eget recept)

Ingredienser
1200 g grytkött av nöt (ex. högrev) 
2 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
5 dl köttbuljong (av tärning eller fond)
2 lagerblad
1 msk finhackad fäsk timjan
150 g färska champinjoner
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skär köttet i bitar (ca 1,5 cm). Bryn lite i taget i smör i stekpanna, lägg över i gryta. Skär morötter i stavar och lökarna i klyftor, bryn och lägg i grytan. Strö över vetemjölet och blanda med ingredienserna i grytan. Häll på vinet och buljongen. Pressa över vitlök, lägg i timjan och lagerblad. Koka upp och låt småkoka 1,2-2 timmar, tills köttet är mört Dela champinjorna och stek i smör, lägg ner i grytan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Serveras med kokt potatis eller ris.
För dem som vill ha något sött till passar vinbärsgelé eller äppelmos utmärkt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0