Julbröd med frukt och nötter
Detta blir ett tungt bröd som ska grädda länge i ugnen men kräver mindre förberedelser, vad passar väl bättre i bråda juletider? Receptet kommer från Lantlivs julnummer.
1 bröd
1 l filmjölk
1 ½ dl bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
½ dl torkade aprikoser
1 dl hela hasselnötter
½ dl valnötter
Sätt ugnen på 200°
Klipp aprikoserna i bitar.
Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bakbunke.
Tillsätt resten av ingredienserna, blanda mycket försiktigt till en jämn smet.
Smörj en brödform (1½-2 l), häll smeten i formen och strö över lite vetemjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, sänk värmen tilll 175° och grädda ytterligare ½ timme.
Känn med baksticka att brödet är torrt.
Om brödet blir för mörkt innan de tär klart kan man täcka med folie.
Låt brödet vila i formen i ca 5 timmar.