Julbröd med frukt och nötter

Detta blir ett tungt bröd som ska grädda länge i ugnen men kräver mindre förberedelser, vad passar väl bättre i bråda juletider?  Receptet kommer från Lantlivs julnummer.

1 bröd

1 l filmjölk
1 ½ dl bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
½ dl torkade aprikoser
1 dl hela hasselnötter
½ dl valnötter

Sätt ugnen på 200°

Klipp aprikoserna i bitar.
Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bakbunke.
Tillsätt resten av ingredienserna, blanda mycket försiktigt till en jämn smet.
Smörj en brödform (1½-2 l), häll smeten i formen och strö över lite vetemjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, sänk värmen tilll 175° och grädda ytterligare ½ timme.
Känn med baksticka att brödet är torrt.
Om brödet blir för mörkt innan de tär klart kan man täcka med folie.

Låt brödet vila i formen i ca 5 timmar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0