Vörtbröd
Lättbakat och saftigt vörtbröd.
Recept för 2 bröd
Ingredienser
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 g jäst
1 dl mörk sirap
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 dl russin
1 påse ryskt grovbröd bakmix
Till utbakning:
1 dl rågmjöl
Gör så här
Blanda portern och julmust och värm till 37°.
Finfördela jästen i en bunke. Häll över den fingerljumma vätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kryddor, russin och brödmixen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 40 min
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta samman och forma till två runda bröd.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 °, grädda på nedersta falsen ca 30 min.
Pensla bröden med vatten och låt dem svalna på galler under bakduk.
Varför skall det vara russin i lussekatter? det är ju jätteläskigt... och dessutom klibbar dem när man petar ut dem med fingret... nej, provar nog ditt recept utan den där dl russin. Den får åka ned i glöggen istället.
Vörtbröd, menar jag ju! Åt precis lussekatt och blev nog hjärntvättad...