Saffranskaka med äpplen och nötter
En något annorlunda saffranskaka med fyllning av äpplen och nötter, något nytt att prova i advent. Recept från ICA.
Deg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl brun farin
2 tsk vaniljsockler
175 g smör
2 ägg
Kräm
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 äggula
1 msk maizena
1 msk strösocker
1 påe saffran (½ g)
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 äpplen
2 dl nötter
Gör så här
Blanda alla ingredienser till degen, tryck ut hälften i en form med löstagabara kanter (24 cm). Ställ formen och degen kallt.
Blanda all ingredienser till krämen utom vaniljsocker i en kastrull, sjud under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
Skala och klyfta äpplena, hacka nötterna grovt.
Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och nötterna.
Rulla ut resten av degen till fingertjocka tulla och lägg över äpplena.
Grädda i 200° i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.