Mandeltårta med chokladkräm
Ett oprövat recept som har legat till sig. Låter gott och ska provas framöver.
Bottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl vsipgrädde
1 dl strösocker
100 mörk blockchoklad
150 g smör
Garnering
50 g mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Rita rundlar (ca 25 cm) på 2 bakplåtspapper och lägg dem på plåtar, pensla med fett.
Riv mandelmassa grovt, vispa äggvitorna till hårt skum, blanda med mandelmassan till jämn smet.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda i mitten av ugnen (en plåt i taget) I 12-14 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme till krämen tjocknat (får inte koka).
Tag kastrullen av värmen, bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen, tillsätt därfter smöret lite i taget. Låt krämen kallna.
Bred krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Rosta mandelspån i torr het stekpanna. Strö över kakan.
Bottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl vsipgrädde
1 dl strösocker
100 mörk blockchoklad
150 g smör
Garnering
50 g mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Rita rundlar (ca 25 cm) på 2 bakplåtspapper och lägg dem på plåtar, pensla med fett.
Riv mandelmassa grovt, vispa äggvitorna till hårt skum, blanda med mandelmassan till jämn smet.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda i mitten av ugnen (en plåt i taget) I 12-14 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme till krämen tjocknat (får inte koka).
Tag kastrullen av värmen, bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen, tillsätt därfter smöret lite i taget. Låt krämen kallna.
Bred krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Rosta mandelspån i torr het stekpanna. Strö över kakan.
Kommentarer
Trackback